A Zilgrei-m√≥dszerrŇĎl

A Zilgrei-met√≥dus a f√°jdalmat hat√©konyan csillap√≠t√≥ kombin√°lt l√©gz√©s- √©s tart√°ster√°pia. EgyszerŇĪ eszk√∂z√∂kkel seg√≠ti a betegs√©gek megelŇĎz√©s√©t, eg√©szs√©gtudatoss√°gunk form√°l√°s√°t. Tudom√°nyos m√≥dszerekkel tesztelt√©k, az eredm√©nyek messzemenŇĎen igazolt√°k hat√©konys√°g√°t. Eur√≥pa sz√°mos orsz√°g√°ban elterjedt.

Adriana Zillo olasz j√≥gatan√°rnŇĎ √©s dr. Hans Greissing n√©met kiropraktŇĎr 1978-ban k√∂z√∂sen kidolgozott egy √∂nkezel√©si m√≥dszert, mely hat√©konyan csillap√≠tja a f√°jdalmat. A bolognai √©s a pizai egyetem klinik√°in tudom√°nyos m√≥dszerekkel tesztelt√©k, az eredm√©nyek messzemenŇĎen igazolt√°k hat√©konys√°g√°t. Olaszorsz√°gban rendk√≠v√ľli n√©pszerŇĪs√©gnek √∂rvend, de Eur√≥pa sz√°mos m√°s orsz√°g√°ban is elterjedt, k√ľl√∂n√∂sen kedvelt gy√≥gym√≥d N√©metorsz√°gban √©s Ausztri√°ban.

A módszer alapelvei:

 • teszt, √∂nvizsg√°lat
 • c√©lzott tart√°s elve
 • t√ľnetmentes ir√°ny elve
 • dinamiz√°l√≥ l√©gz√©s elve
 • l√©gz√©s √©s tart√°s √∂sszehangol√°s√°nak elve
 • az egys√©g elve

¬†¬† Teszt, √∂nvizsg√°lat ‚Äď Az √≠z√ľleteink, izmaink k√©t-h√°rom s√≠kban v√©gzik az elemi mozg√°sokat. A komplex mozg√°s az √∂sszes s√≠kban egyszerre megy v√©gbe. A f√°jdalom fell√©phet az egy s√≠kban v√©gzett elemi mozg√°s p√°ly√°j√°nak elej√©n, k√∂zep√©n, v√©g√©n, minden√ľtt, esetleg sehol sem. Az √∂n√°ll√≥ mozg√°svizsg√°lattal, teszttel azt m√©ri a beteg, hogy melyik oldalra tud f√°jdalom √©s/vagy izomg√∂rcs n√©lk√ľl mozdulni. Megfigyeli melyik p√°lyaszakasz f√°j, mennyire √©rz√©keny. Az eredm√©ny szubjekt√≠v. A kapott eredm√©nyhez rendelj√ľk a madarakr√≥l elnevezett Zilgrei-gyakorlatokat. A gyakorlat v√©g√©n kontrollteszt sz√ľks√©ges.

¬†¬†¬† C√©lzott tart√°s elve ‚Äď A forg√≥ mozg√°s minden √≠z√ľletben horizont√°lis s√≠kban zajlik. Az oldalhajl√°s front√°lis, a hajl√≠t√°s-ny√ļjt√°s szagitt√°lis (ny√≠lir√°ny√ļ) s√≠kban t√∂rt√©nik. A fiziol√≥gi√°s, √©lettani mozg√°sokat mindig a 0 fokos, neutr√°lis alaphelyzetbŇĎl ind√≠tjuk el, √©s mindig oda t√©r√ľnk vissza.

¬†¬†¬† T√ľnetmentes ir√°ny elve ‚Äď Miut√°n elk√ľl√∂n√≠tett√ľk a f√°jdalmas √©s f√°jdalmatlan tart√°st, a mozg√°s-ellenmozg√°s p√°rok minŇĎs√≠t√©st kapnak. A kiv√°lasztott gyakorlatot a t√ľnetmentes vagy kev√©sb√© f√°jdalmas ir√°nyban v√©gezz√ľk.

¬†¬†¬† Dinamiz√°l√≥ l√©gz√©s elve ‚Äď Zilgrei-l√©gz√©s ritmusa bel√©gz√©s, 5 mp sz√ľnet, kil√©gz√©s, 5 mp sz√ľnet. A t√≠pusa hasi l√©gz√©s (rekeszizom mŇĪk√∂d√©s√©vel) ‚Äď orron be, sz√°jon ki. Bel√©gz√©skor a has megemelkedik, a rekesz s√ľllyed√©s√©vel a mellkas t√°gul, a bord√°k lefut√°sa v√≠zszintes lesz. Kil√©gz√©skor a rekesz emelkedik, a has beh√ļz√≥dik, a bord√°k el√∂l megs√ľllyednek, h√°tul a gerincoszlop enyh√©n megny√ļlik, a g√∂rb√ľletek valamelyest ellapulnak.

¬†¬†¬† L√©gz√©s √©s tart√°s √∂sszehangol√°s√°nak elve ‚Äď A mozg√°st a Zilgrei-l√©gz√©s koordin√°lja. A bel√©gz√©st 3-5 mp sz√ľnet k√∂veti a kiindul√≥helyzetben, majd kil√©gz√©ssel a f√°jdalommentes mozg√°s ir√°ny√°ba mozdul, √©s 3-5 mp sz√ľnetet tart ebben a v√©ghelyzetben. Bel√©gz√©ssel visszat√©r a neutr√°lis alaphelyzetbe. Ez a mozg√°sfolyamat √∂tsz√∂r ism√©tlendŇĎ.

¬†¬†¬† Az egys√©g elve ‚Äď Az eg√©sz szervezet aktu√°lis √°llapot√°hoz igazod√≥ m√≥dszer. A napi h√°rom alkalommal elv√©gzett, legfeljebb √∂t Zilgrei-(mad√°r)gyakorlatot mag√°ban foglal√≥ √∂t-hat perces torna a t√ľnetek megsz√ľntet√©s√©t c√©lozza, az egyens√ļlyra val√≥ t√∂rekv√©s ig√©ny√©vel. Jav√≠tja az √©letminŇĎs√©get, form√°lja eg√©szs√©g-szeml√©let√ľnket.

Kapcsolódó írások:

 • A Zilgrei-m√≥dszer javallata, alkalmaz√°si ter√ľletek
 • P√©ldagyakorlat a Zilgrei-m√≥dszertŇĎl
 • Zilgrei-m√≥dszer ‚Äď nem csak kismam√°knak
 • √Āllkapocs√≠z√ľleti funkcion√°lis zavar
 • A mellkaskimeneti szindr√≥ma

Nyomtatott sajt√≥ - vel√ľnk √≠rt√°k:

 • A Zilgrei-m√≥dszer (NŇĎk Lapja Eg√©szs√©g)

Nem csup√°n gy√≥gyszerekkel csillap√≠that√≥k az √≠z√ľleti √©s izomf√°jdalmak! Itthon m√©g kevesen haszn√°lj√°k az √∂nseg√≠tŇĎ Zilgrei-technik√°t, pedig n√©h√°ny gyakorlattal percek alatt elŇĪzhetŇĎ a f√°jdalom!

... ‚Äď A m√≥dszer c√©lja elsŇĎsorban a f√°jdalomcsillap√≠t√°s. Azokat a mozg√°sokat r√©szes√≠ti elŇĎnyben, melyek nem okoznak f√°jdalmat. A technika seg√≠ts√©g√©vel az √≠z√ľletben olyan "mikromozg√°st" hozunk l√©tre, mely megmozgatja az √≠z√ľleti v√©geket, ellaz√≠tja az izmokat, √©s jav√≠tja a kering√©st ‚Äď magyar√°zza V√°lin√© Fekete Szilvia gy√≥gytorn√°sz.

A teljes cikk a NŇĎk Lapja Eg√©szs√©g IV. √©vf. 12. sz√°m√°ban olvashat√≥ (2010 december 3.)