Nőgyógyászati (posztoperatív) rehabilitáció

Nőgyógyászati fizioterápiában alkalmazható, mellékhatásoktól mentes módszer a gát- és kismedencei gyógytorna.

Javallatok, célcsoportok

 1. Női nemiszervi süllyedéses kórképekben, mint:
  • hüvelyelőesés (colpoptosis)
  • hüvelysérv (colpokele)
  • méhsüllyedés (descendus uteri)
  • méhelőesés (prolapsus uteri)
  • húgyhólyagsérv (cystokele)
  • végbélsérv (rectokele)
 2. Gát és kismedencei műtétet követő rehabilitáció, kismedencei gyulladások, hegesedések
 3. Szerzett (pl. menopauzális ösztrogénhiány miatt) vagy öröklött kötőszöveti lazaság okán kialakult gátizomgyengeség és a kötőszöveti kollagén rostszerkezet megnyúlása társuló vizelet-, széklet inkontinenciával vagy anélkül.

Eredmények
A normál anatómiai helyzet biztosítása mellett rendszeresen végzett gyakorlatsor gyógyszeres és műtéti kezeléseket képes kiváltani, illetve megelőzni.

Irodalom

Ajánlott menüpont

Szülésre felkészítő és szülés utáni gyógytorna

Preventív jellegű, szülés előtti felkészítő foglalkozás célszerűen szét nem választott testi, lelki, szellemi vonatkozásban egyaránt. Felvilágosítás és tanácsadás, valamint gyakorlatok a fizikális státusz javításának, a gyermek világrahozatalával kapcsolatos fiziológiás folyamatok tudatosításának, a testfogalom erősítésének, az érzelmi ráhangolódásnak, a "várt" fájdalom csökkentésének, a félelmek eliminilásának szolgálatában.

A szülést követően a terhesség előtti állapot visszaállítását tűzzük ki célul, figyelemmel a szoptatási időszak adottságaira, nagy hangsúlyt fektetve a nyak-váll régió megnőtt igénybevételére. A gátizomtorna alkalmazható mind stresszinkontinencia (oka záróizomgyengeség, a hólyagnyak hipermobilitása, elmozdulása), mind késztetési (sürgősségi) inkontinencia (oka a hólyag túlműködése, a detrusor izomzat akaratlan összehúzódása), továbbá a két típus kevert előfordulása esetén is. Mérsékelten súlyos – ugrásra, nevetésre, köhögésre, tüsszentésre jelentkező – inkontinencia esetén napi 15-20 perces torna 3-6 hét alatt a vizelet visszatartó képesség teljes rendeződését eredményezi.© 2009-2017 Gyógytornapraxis.hu | Deutsch |  Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!