Dorn-terápia

Dieter Dorn által kidolgozott gerinc- és ízületi terápia. Alkalmazható funkcionális végtagrövidülés, csípőízületi szubluxáció, kismedencei blokád, gerincferdülés, degeneratív gerincbetegségek esetén. Első lépésben az esetleges aszimmetria okát tárjuk fel: a gerinc bázisának tekintett medencét és keresztcsontot álló testhelyzetben vizsgáljuk, szükség esetén vízszintes síkba korrigáljuk. Amíg a lábak különböző hosszúságúak, az a medencét elferdíti, ha pedig a medence bármely oldalra lejt, arra a gerincoszlop nem képes megfelelően támaszkodni. Második lépésben a gerincoszlopot lentről felfelé haladva, csigolyánként törekszünk a frontális síkban egyenes helyzetbe hozni. A beavatkozás mozgásban történik, a páciens aktívan ingamozgást végez lábbal, karral vagy fejjel. Harmadik lépésben megtanítjuk az önállóan is végezhető tövisgyakorlatokat, melynek segítségével a páciens be tudja állítani az ízületeit, csigolyáit, megelőzendő a nyaki, a mellkasi vagy ágyéki régiók egyenetlen terheléséből fakadó degeneratív elváltozásokat.

Irodalom

Gerinciskola, medencebeállító torna, tartáskorrekció és stabilizáló tartásjavító torna

Első lépésben a tartáshiba okát keressük meg, melyek lehetnek:

 • alkati adottságok, végtaghosszkülönbség, régebbi medence vagy alsó végtagi traumák
 • gerinc fejlődési rendellenességek: összenőtt csigolya, félcsigolya, ékcsigolya, csigolyacsúszás,
 • nyitott gerinc (spina bifida), Sprengel-deformitás
 • hirtelen serdülőkori növekedés
 • helytelen beavatkozás a csecsemőkori mozgásfejlődésbe, kúszó korszak lerövidítése
 • fájdalom, idegsérülés, idegbénulás miatt kialakuló védő-, kompenzáló mechanizmus
 • mozgásszegény életmód, hát- és törzsizmok csökkent teherbíró képessége
 • helyes testtartáshoz szükséges ismeret hiánya, készség hiánya, motiváció hiánya, akaraterő hiánya,
 • túl magas sarkú cipő hordása
 • terhek cipelése, emelése
 • rázkódással járó dinamikus helyzet- és helyváltoztatások
 • törzsfordítással járó hirtelen törzsmozgások
 • stressz, közöny, egyéb pszichés tényezők

Második lépésben a medencét állítjuk be minden testhelyzetben, megtanítjuk az elongációt (hossztengelyi nyújtózást), a hasznos és káros mozdulatok tudatosítását és kontrollját. A zsugorodó izmok nyújtásával és a megnyúlt izmok erősítésével erős izomfűzőt alakítunk ki. A mobilizációs gyakorlatok a gerinc mozgékonyságának megtartását, a korrekciós feladatok a helyes testtartás kontrollálását célozzák.

Hanyagtartás, gerincferdülés, Scheuermann-, Bechterew-betegség gyógytornája

A gerinc kiegyenlített egyensúlyi helyzetét az jellemzi, hogy az erőviszonyok hatására a medencecsont 60 fokos dőlésszögben, ún. fiziológiás tartásban helyezkedik el és a gerincgörbületek is az élettani formákba rendeződnek (háti és keresztcsonti domborulat, nyaki és ágyéki homorulat). A dinamikus egyensúlyozó mozgások által a mozgásszegmentek elülső és hátsó része libikókaként billenve egyenletesen terhelődik. A tartáshibák legfőbb jellemzője, hogy ez az egyensúlyozó mozgás strukturális hibák vagy funkcionális okok miatt minimálisra csökken. Amikor a gerinc görbületeinek alakváltozásai állandósulnak és aktív izomerővel már nem korrigálható, akkor gerincdeformitásról beszélünk.
Az újszülött gerince még gyakorlatilag egyenes, csupán a keresztcsont görbült. Az élettani görbületei a mozgásfejlődés során, a testhelyzet változásaival fokozatosan alakulnak ki. Az ágyéki homorulat az utolsó a változási folyamatban, ezen időszak a nemi érés utánra esik. A helytelen tartás négy fő típusa: az elsimult görbülettel bíró laposhát, a fokozott görbületeket takaró kypho-lordotikus hát, az erősen homorító nyerges hát valamint az erősen domború kyphotikus hát.

A csigolyatest degeneratív elváltozása a Scheuermann-betegség. Az életkor előrehaladtával a porckorongok víztartalma csökken, lelapul és a csigolyák közti ízületek instabillá, sérülékennyé válnak.
A Bechterew-kór a gerinc shubokban zajló gyulladásos betegsége, mely fokozatosan annak elmeszesedéséhez, elmerevedéséhez vezet.

A leggyakoribb tartáshibák életvezetési szempontjai

A tartósan fennálló izomspazmus, az izom tenziójának a növekedése fájdalmat vált ki. Ugyanakkor ez fordítva is igaz, a tartós fájdalom hatására az izmokban védekező spazmus jön létre, mely ördögi körré alakítja a folyamatot, funkcióromlást eredményezve. A gyógytorna célja az izomfeszülés és fájdalom miatti mozgásbeszűkülés circulus vitiosusának oldása. A már kialakult, vagy kifejlődőben lévő degeneratív kórképek nagy százalékában a gyógytorna a konzervatív terápia egyik legfontosabb részét képezi, mely egyaránt hívatott a meglévő panaszok csökkentésére és a további progresszió kivédésére.


Zilgrei-módszer

Ízületeink, izmaink síkokban végzik elemi mozgásaikat. A komplex mozgás az összes síkban egyidejűleg megy végbe. A fájdalom felléphet az egy síkban végzett elemi mozgás pályájának elején, közepén, végén, olykor a teljes mozgástartományban. A Zilgrei-módszer könnyen elsajátítható, önállóan is alkalmazható tesztjeivel azt deríthetjük fel, hogy melyik oldalra ill. irányban vagyunk képesek fájdalom és/vagy izomgörcs nélkül mozdulni. A fájdalmas oldalnál megfigyelhetjük, hogy a mozgás mely pályaszakaszokon okoz panaszt, a kapcsolódó testtáj mennyire érzékeny. A kapott szubjektív eredményhez rendeljük a madarakról elnevezett Zilgrei-gyakorlatokat.

A módszert önsegítő jellegénél fogva szívesen ajánljuk pácienseink figyelmébe, de szakmai, betegellátási eszköztárunkban egyelőre nem szerepel.

A Zilgrei-módszer taglalására, előnyeinek bemutatására nem hivatalos népszerűsítő honlapot hoztunk létre.© 2009-2017 Gyógytornapraxis.hu | Deutsch |  Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!